18 Nisan 2008 Cuma

Mezoterapi hangi alanlarda kullanılabilir?

Mezoterapi, cilt bakımının ve bölgesel zayıflamanın, en klasikleşmiş ve güvenilir yöntemlerinden birisidir. Bu yöntem,1950’li yıllardan bu yana, tıbbın ve kozmetiğin birçok alanında kullanılıyor. Mezoterapi’nin ana vatanı Fransa’dır ama artık bütün dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde de bir mezoterapi derneği var. Ben de kurucuları arasındayım. Doğrusunu isterseniz bu yöntemi benimsetmek için az emek vermedik..

Türkiye’de mezoterapi deyince aklımıza ilk önce sellülit tedavisi geliyor. Esasında mezoterapi bir çok hastalık için kullanılan bir yöntemdir. Bunları kısaca sıralayacak olursak;

 selülit
 bölgesel zayıflama
 saç dökülmesi
 cilt bakımı ve kırışıklıkların giderilmesi
 karın ve kalçalarda doğum sonrasında oluşan çatlaklar,
 varisler, kılcal damar çatlamaları
 damar genişlemeleri,
 ameliyat ve yara izlerinin tedavisi ,
 bel, boyun ve sırt ağrıları
 migren
 romatizmal hastalıklar,
 kireçlenme
 ağrı tedavisi
 adet sancıları
 spor sakatlanmaları (kas-bağ-kemik-kıkırdak- eklem-tendom sorunları)
 çeşitli damar sistemi hastalıkları gibi…

Bu yöntemin diğer klasik ilaç tedavilerine üstünlüğü, ilaçların küçük dozlarda bölgesel olarak kullanılmasıdır. Yan etkileri önemsiz sayılabilecek kadar azdır. Öte yandan sonuçları hızlı ve etkilidir. İlaçlar derinin orta tabakasında bulunan kılcal damar uçlarına ulaşarak süratle etkisini gösterir. Örneğin romatizma tedavisi için ağızdan ilaç almak yerine, doğrudan doğruya ağrının olduğu noktadan başlarsınız. Bu nedenle pek çok alanda kullanılabilir. Estetik amaçlı kullanımı, esas olarak aşağıdaki konularda yoğunlaşıyor.

Bölgesel zayıflama ve sellülit:
Bölgesel zayıflama veya sellülit için cerrahi yöntemlere ihtiyacınız yoksa, size önerilecek tedavilerinin bir çoğu, Mezoterapi ilaçlarından yararlanır. Birçok doktor Karbossi terapi ile birlikte bu ilaçları kullanır. Bunlar; enginar özü ve yonca özü gibi lipolitik (yağ eritici) , dolaşım düzenleyici, tonüs kuvvetlendirici, sellülit giderici harika mezoterapi karışımlarıdır.

Nasıl uygulanır?

Mezoterapi ağrılı bir yöntem değildir. Gayet ince iğnelerle uygulanır ve canınızı acıtmaz. Buna rağmen, hastayı rahatlatmak için, uygulamadan önce bir krem veya sprey yardımıyla iğne yapılacak yerler hafifçe uyuşturulur. Sonra yağları eritmek istediğimiz bölgelerde, cildin orta (mezoderm) tabakasına, 4 mm.’lik , incecik özel iğneler ve bir enjektör yardımıyla mezoterapi ilaçları verilir. Bu maddeler , sellülit’i oluşturan bozulmuş yağ hücrelerini parçalar veya rahatlatır. Böylece yağ hücreleri sıkıştıkları yerden kurtulurlar ve tekrar kullanabilir yağ durumuna gelirler. Bu arada diyet desteğiyle yağlar enerjiye dönüştürülüp tüketilir. Yani vücuttan atılmış olur. Mezoterapi seansları ilerledikçe, sellülit’li bölgeler incelir ve düzelir. Giderek, vücut normal ölçülerine döner, ciltteki pürüzler kaybolur. Tabii bütün bunlar tek seansta olmaz. Kişinin ihtiyacına göre en az 6-10 seans uygulanması ve belirli aralıklarla tekrarlanması gerekir.

Çatlaklar:
Gebelik ve aşın kilo alma sonucunda genellikle karın-kalça ve göğüslerde çatlaklar oluşur. Bunlar için ne yazık ki henüz etkin bir tedavi bulunamamıştır. Mezoterapi, derinin orta tabakasını tümüyle yeniden yapılandırma iddiasında bulunmaz ama bu sorunu kısmen düzeltebilir. Çatlaklar henüz pembe-mor bir renkteyken veya doğumdan hemen sonra mezoterapi ile azaltılabilir. Bu tedavide C vitamini, A Vitamini veya X DNA gibi karışımlar kullanılır. Sedefleşmiş çatlaklar tedavi edilemez.

Yüz ve boyun gençleştirme:
Yüz Mezoterapisi ile yüzde mükemmel bir parlaklık ve canlılık sağlanır. Cildin kollajen sentezi aktive olur, cilt gerilir ve kırışıklıklar hafifler. Yüz mezoterapisi için, genellikle X-DNA denilen somon balığından elde edilen bir kollajen kullanılır. Allerjik reaksiyonu yoktur. Tedavi sırasında ağrı duyulmaz. Derin kırışıklıklarda ilaçlar biraz daha derine verilir. Buna rağmen yine de önce cilde uyuşturucu bir krem sürülür, ardından uygulama yapılır.

Mezolifting:

Cildi canlandırmak, hücre metabolizmasını arttırıp yaşlanmayı geciktirmek için yapılır. Bu tedavide, cilt altına genellikle; A, D, E gibi antioksidan vitaminler, selenyum, ginko biluba, enginar özü (articol), Asitil-L Carnitin, meyve asitleri (glikolik asit), dolgularda kullanılan ve harika bir nem tutucu olan hyaluranic asit gibi çeşitli maddeler ve somon balığı DNA'sı verilir. Alın, göz çevresi, yanaklar, dudak kenarı, dudak üzeri, boyun ve ellere uygulanır. Boyun bölgesine uygulandığında gıdı yağları azalır ve sarkmalar düzelir.

Akne tedavisi:
Akneli ciltlerin tedavisinde Mezoterapi temel bir yöntemdir. Deri altına Retinoic asit (A vitamini), C vitamini, antibiyotikler , salisilatlar (aspirinin ana maddesi), çinko, enjekte edilerek uygulanır. Antibiyotik, salisilatlar ve A vitamini doğrudan doğruya sivilceleri tedavi eder, Çinko yağ dengesini düzeltir, .C vitamini ise hücre yenilenmesini hızlandırarak iz kalmasını önler.

Saçları güçlendirmek için:
Bazı tipteki saç dökülmelerine veya zayıflamasına karşı, saç derisine uygun vitaminler ve mineraller enjekte edilmesi çok etkilidir. Biotin, Bepanthen, Çinko, Kükürt , Selenyum, Minoxidil gibi ilaçlar saç derisinde dolaşımı hızlandırarak saçlara canlılık ve parlaklık kazandır. Bu tedavi saçları bir bakıma gübreler. Genellikle tedavinin 3. seansından itibaren saç dökülmesi azalır. Seanslar dökülmenin derecesine göre 3 ay ile 1 yıl arasında devam eder.

Mezoterapi ağrılı değildir:
Bu tedavi çok ince iğnelerle uygulandığı için ağrılı değildir. Buna rağmen hangi bölgeye uygulanırsa uygulansın, öncelikle uyuşturucu krem veya sprey kullanılır. Hafif uyuşma sizin de, uygulama yapan doktorun da rahat etmesini sağlar. Bazı ilaçlar kimi bünyelerde hafif yanma gibi bir hisse yol açabilir. Ama mezoterapinin vaadleri karşılığında buna katlanmak zor değildir…

Kaç seans gerekir:
İşte en zor soru budur. Herkesin cildi de, sorunların derecesi de farklıdır. Bu nedenle genel bir cevap sizi yanıltabilir. Doktorunuz size minimum seans sayısını ancak muayeneden, cildinizi gördükten ve yaşam tarzınızı öğrendikten sonra söyleyebilir. Sonra da tedaviye nasıl tepki verdiğinizi izleyerek seans sayısını belirler. Düzenli uyku uyuyorsanız, stres seviyeniz fazla yüksek değilse, sigara içmiyorsanız seanslar daha seyrek tutulabilir.

Allerji:
Mezoterapi ilaçları genellikle allerjik bir reaksiyona yol açmazlar. Yine de ihtiyaten tedaviden önce test yapılması gerekir. Özellikle alerjik bir bünyeniz varsa test daha fazla önem kazanır. Bir ilaca, besinlere karşı ya da mevsimsel allerjiniz varsa, doktorunuza söylemeyi ihmal etmeyin. Ancak mezoterapi ilaçlarının o kadar güzel çeşitleri vardır ki, biri yerine diğeri kullanılarak tedaviye sorunsuz bir şekilde devam edilebilir.

Dikkat ! Mezoterapi için bir merkeze gittiğiniz zaman genel sağlık durumunuzun bilinmesi önemlidir.

 Mezoterapi ağır şeker (diabet) hastalığında, hemofili gibi kanında pıhtılaşma problemi olanlara uygulanmaz.
 Çok düşük tansiyonlu hastalarda dikkatli olunması gerekir.
 Seans başlamadan 48 saat önce salisilat (aspirin), romatizmal ilaçlar, damar tıkanıklığını önleyici ve kalp damarlarını genişletici ilaçlar kesilmelidir.
 Adet dönemlerinizi doktora bildirin
 Mezoterapi cildinizde herhangi bir morarmaya yol açmış ise, lekeler geçinceye kadar güneşten korunun.

Mezoterapide tek ciddi risk, mezoterapiyi bilmeyen bir doktorun eline düsmektir…

Dr. Yasemin F. Amato

NOT: Bu yazıdan yararlanmak istiyorsanız lütfen Dr. Yasemin F. Amato'ya ait olduğunu belirtiniz ve kaynak gösteriniz.

Hiç yorum yok: