3 Kasım 2008 Pazartesi

1. Anti aging ve estetik kongresi 6 Kasımda başlıyor

Baskanın mesaji:

AntiAging ve Estetik Tıp Derneği'nin düzenlediği "I. AntiAging ve Estetik Tıp Kongresi", "Yeni Yaşam Felsefesi: Sağlıklı Yaşama, Sağlıklı Yaşlanma" üzerine odaklanacaktır.

Bazı otörler tarafından "hastalık" olarak tanımlansa bile, yaşlanma biyolojik ve evrensel bir süreç olarak ele alınmalı, sosyal ve ekonomik yönleriyle birlikte tartışılmalıdır. Demografik oranların değişmesi, yaşamın ikinci yarısında bulunan insan sayısının hızla artması, ileri yaşlarda hastalıklardan uzak, zinde ve sağlıklı olmayı tıbbi, etik, sosyal ve ekonomik nedenlerle zorunlu kılmaktadır.

Biyolojik yaşlanma süreci, hücre ve dokularda meydana gelen metabolik değişikliklere paralel olarak nörolojik, kardiyak, renal ve diğer fonksiyonlarda azalmayla karakterizedir. Yaşla birlikte artan strese, çevresel hasar vericilere ve hastalıklara karşı koyma yeteneğinde ortaya çıkan progresif azalma, dejeneratif hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmakta ve yaşam kalitesini azaltmaktadır.

AntiAging, kümülatif stresle ilişkili bedensel ve zihinsel yüklerin önlenmesi, azaltılması ve tedavisine yönelik rejenerasyonu da olanaklı kılabilecek sağlık yaklaşımları ve uygulamaları olarak tanımlanmakla birlikte, güncelliği, kapsamı ve ekonomik boyutları hızla artan bir anlayış halini almaktadır. "American Academy of AntiAging Medicine"ın verilerine göre AntiAging tıp uygulamaları ve rejeneratif biyomedikal teknolojilerin yıllık pazarı 50 milyar doları geçmiştir. Konunun ekonomik boyutu ve önünün açık olması, çok disiplinli çok faktörlü doğal ve medikal yaklaşımları gerektiren AntiAging kapsam ve uygulamalarının, kanıta dayalı, bilimsel ölçütlerde ve sağlık profösyenelleri tarafından ele alınmasını, toplumun bu anlamda bilinçlendirilmesini gerektirmektedir. Koruyucu, rejeneratif ve tamamlayıcı tıp ana temalarını kapsayan AntiAging tıp, ülkemizde genellikle anlaşıldığı üzere, yüz ya da gövdede yaşla birlikte ortaya çıkan estetik kaygıların giderilmesi yaklaşımıyla sadece dermatolojik, cerrahi, ve/veya pahalı kozmesötik uygulamalarla geçiştirilebilecek, sadece menopoza/andropoza girmiş insanların sorunuymuş gibi tek başına jinekolog ya da nörologlarla çözümlenebilecek, öte yandan gene estetik endişelerle bir-iki defa alınan ağır diyet formülleri, ağır ekzersizler ve/veya akapunktur, masaj vs uygulamalarıyla başarılabilecek kadar dar bir kavram değildir.

Biyolojik yaşlanmada, oksidatif stres aracılı genom yaşlanması, replikatif yaşlanma ve hücresel senesensten organizma yaşlanmasına kadar giden yolda, endojen savunma ve tamir mekanizmalarının aktivasyonu, metabolik-hormonal optimizasyon ve ekzojen farmasötik-kozmesötik uygulamalar bir yana, ileri biyomedikal teknoloji olarak yetişkin kök hücre manipulasyonlarının AntiAging amaçla uluslararası plartformlarda ele alındığı bu günlerde, sizleri "I. AntiAging ve Estetik Tıp Kongresi"ne belirtilen konularda en yeni bilgileri paylaşmaya davet ediyoruz.

Kanıta dayalı verilerin uzmanları tarafından tartışılacağı kongremize, "sağlıklı yaşama ve sağlıklı yaşlanma adına" aktif katılımlarınızı bekliyoruz.

Saygılarımla,
AntiAging ve Estetik Tıp Derneği Yönetim Kurulu Adına
Prof. Dr. Çimen KARASU

Yönetim Kurulu Başkanı

Hiç yorum yok: