1 Aralık 2008 Pazartesi

Makyaj sırları..

MAKYAJ YAPMAK İNCE İŞTİR

Makyaj yaparken önemli olan; mümkün olduğu kadar doğal, kişiliğinize ve cildinize uygun ayrıca sizi en iyi ifade edecek tarzı bulmaktır. Bu nedenle makyaj malzemelerini; cilt tipinize, cilt renginize, yaşınıza ve yaşam tarzınıza göre seçmeniz gerekir.

• Makyaja başlamadan önce yüz güzelce temizlenir ve tonikle silinir. Biraz bekledikten sonra nemlendirici sürülür.
• Sonra kaşlar gözden geçirilir, gereksiz tüyler cımbızla temizlenir.
• Gerçek makyaj, cilt renginize ve cilt tipinize uygun bir fondöten sürmekle başlar.
• Sonra pudra ile yüzün parlaklığı alınır ve hafifçe matlaştırılır. Bu işlemlerden sonra yüzünüz nötr-donuk bir hale gelir. Artık sıra, yüzünüze anlam vermeye gelmiştir. Bunun için;
• Göz makyajı yapılır. Önce far, high lighter sürülür. Sonra kalem veya eye liner ile göze bir çerçeve yapılır. Rimel en son sürülür. Gerekiyorsa, bu arada kaşlar da hafifçe boyanabilir.
• Yüzü biraz daha canlandırmak için allık kullanılır.
• En son dudaklar boyanır. Bunun için önce dudak çerçevelenir sonra da ruj sürülür.



CİLT TİPİ
Cildin yağlı, kuru veya hassas olması kullanılacak makyaj ürünlerini çok etkiler.
Örneğin, seçilecek fondötenler; yağ bazlı, su bazlı, yağsız, susuz veya pudra bazlı olabilir.

• Yağ bazlı fondötenleri, kuru ciltler çekinmeden kullanabilirler.
• Su bazlı fondötenler, kuru ve normal ciltler için uygundur.
• Pudra bazlı fondötenler, normal ve hafif yağlı ciltler içindir.
• Yağsız fondötenler (oil- free), yağlı ve akneli ciltlere tavsiye edilir.
• Susuz fondötenler (water- free) aşırı kalıcıdır ve sadece özel durumlarda kullanılır.

Seçilecek fondötenin, cildin yapısı kadar, rengine de uygun olması gerekir. Cilt rengini belirlemek için en uygun ışık, gün ışığıdır. Kozmetik merkezlerini aydınlatan suni ışıklar, gözü yanıltabilir. Fondöten seçerken, el bileğinin iç yüzüne sürerek rengini deneyebilirsiniz. Çünkü yüze en yakın renk bu bölgededir. Bu arada dükkândan dışarı çıkıp, bir de gün ışığında bakmanız yerinde olur.

ALLIK

Allık yüzün ifadesini hemen yükseltir. Yanakların pembeleşmesi, insanı canlı, genç ve neşeli gösterir. En çok kullanılan allıklar, preslenmiş pudradan yapılanlardır. Her tip cilde rahatlıkla uyum sağlarlar. Preslenmiş pudraların yağlı veya yağsız çeşitleri bulunur. Yağsız olanlar akneli-yağlı ciltlerde, yağlı olanlar kuru ciltlerde kullanılır.

Preslenmiş pudra allıklar, yumuşak fırçalarla sürülür. Sert fırçalar cildi tahriş eder. Ayrıca en kaliteli allık bile kötü bir fırçayla sürülünce, umulmadık görüntüler ortaya çıkabilir. Fırçaların bakımı ise genellikle ihmal edilir. Oysa fırçalara krem, fondöten artıkları ve tozlar yapışır. Bu nedenle fırçaları 5–6 kere kullandıktan sonra, ılık su ve sabunla yıkamanız gerekir.

GÖZ MAKYAJI
Göz makyajı için klasik kural, doğal göz rengine, ten rengine ve giysilerinize uygun renkleri seçmektir. İddiasız bir makyaj için göz rengine uygun renkler tercih edilir. Ama kontrast renkler de gayet modern ve çarpıcı ifadeler yaratabilir.

KİŞİYE ÖZEL..
Yukarıda yazılanlar son derece özetle ifade edilmiş, genel kurallar. Bu kurallar malzeme seçimi ve genel teknikler için kısıtlı olsa da, makyaj son derece yaratıcı bir şekilde yapılabilir. Göz biçiminiz, göz kapaklarının şekli, yüzdeki çizgiler, ten renginiz, göz renginiz, saç renginiz ve giysileriniz makyajınızı tamamen size özel ve bazen o güne özel hale getirir. Tercih sizin ama nasıl, ne renk, ne kadar az veya ne kadar çok makyaj yaparsanız yapın, gece yatmadan önce mutlaka özenle temizleyin.

SPOR MAKYAJI
Örneğin spor yapmaya giderken; fondöten, eye liner veya göz kalemi kullanılmaz. Çünkü terlediğiniz zaman bu malzemeler sorun yaratır. En iyisi kirpiklerinize suya dayanıklı bir rimel sürmek, dudaklarınızı korumak için de bir parlatıcı ile yetinmektir. Bu hafif makyaj akmaz, bulaşmaz ve size taze bir görünüm kazandırır.

İŞE GİDERKEN
İşe giderken bakımlı olmak çok önemlidir ancak bu halinizi bütün gün korumanız da kolay değildir. Bu nedenle size öncelikle kaliteli bir fondöten ve toz pudra sürmenizi öneririm. Böylece cildiniz gün boyunca düzgün ve mat görünür. Allık sürerken, pastel renkleri tercih edin. Göz makyajı için hafif bir far ve rimel yeterlidir. Rujunuzun düzgün ve kalıcı olması için, dudak çevresini kalemle belirginleştirmeyi ihmal etmeyin.

GECE..
Gece makyajı çok özeldir. Gece çıkarken, suni ışıkları ve gölgelerin etkisini hesaba katmalısınız. Bu nedenle gece makyajı yaparken, kuvvetli tonları ve parlak renkleri seçmeniz gerekir. Suni ışık ve gölgelerin etkisini azaltmak için açık ve koyu renkli fondötenleri birlikte kullanabilirsiniz.

Yaşça olgun kadınlar, sade bir makyajla yüzlerindeki izleri kısmen örtebilirler. Örneğin göz kenarından yukarıya doğru dik bir şekilde toz far sürülmesi, göz kenarındaki ince çizgileri gizler ve düşük göz kapaklarını gergin gösterir. Gözlerinizin altındaki çizgiler fazla ise, sadece üst kirpiklerin rimellenmesi yeterlidir.

OLGUN KADINLAR
İlerleyen yaşlarda, pembe - kayısı tonlardaki allıklar çok yakışır. Ancak allığı sadece elmacık kemiğinin en üst bölgesine uygulamak gerekir. Böylece hem çizgilerin içine allık dolmasına engel olursunuz hem de yanaklardaki çöküntüyü kamufle etmiş olursunuz.

GÖZLÜK
Gözlük veya kontakt lens kullananlara gelince; öncelikle, gözlük camlarının renklerin %50’sini yok ettiğini dikkate almak gerekir.

* Miyop gözlükler gözleri olduğundan daha küçük gösterir. Bu nedenle makyaj yaparken, açık ve kuvvetli renkte farlar seçilir; sürülürken kaşlara kadar yayılır ve şakaklara doğru uzatılır. Göz kalemi veya eye-liner, kirpiklerin dış kenarından çekilir ve kirpikler rimelle vurgulanır. Böylece gözler, miyop gözlüklerin arkasından bile iri ve anlamlı görünür.

* Hipermetrop gözlük camları ise, gözleri “kocaman” gösterir. Bu nedenle, gözleri irileştiren bir makyajdan kaçınılır. Hipermetrop gözlük kullanıyorsanız, kirpiklerinizi güzelce rimelleyin ama göz kalemi veya eye liner kullanmayın. Far kullanırken de silik tonları tercih edin.

* Kontakt lens kullananların biraz daha dikkatli olması gerekir. Örneğin toz far kullanmak tehlikelidir. Silikonlanmış kompakt pudra şeklindeki farlar daha emniyetlidir. Kullanacağınız rimellerin de suya dayanıklı (water proof) olması ve rimelin lens takılmadan önce sürülmesi gerekir. Makyaj temizlenmeden önce lenslerin çıkarılması da önemli bir tedbirdir.

Kalıcı göz makyajı; çalışan kadınlar, spor yapanlar, miyop gözlük ve lens kullananlar için çok kullanışlıdır.

Ne kadar çok ayrıntı, ne kadar çok özel durum var değil mi? Makyaj ve cilt bakım ürünleri satan yerlerin gittikçe daha görkemli dükkanlara dönüşmesi boşuna değil!
Eskiden kadınlar bir pudra, bir ruj sürüp sokağa çıkarlarmış. Artık gündelik makyaj bile bir sanat haline geldi.

Dr. Yasemin F. Amato

NOT: Bu yazıdan yararlanmak istiyorsanız lütfen Dr. Yasemin F. Amato'ya ait olduğunu belirtiniz ve kaynak gösteriniz.

Hiç yorum yok: