20 Nisan 2009 Pazartesi

Dolgu uygulamaları hakkında:

Dolgu uygulamaları yüzün belirli bölgelerinde şaşırtıcı sonuçlar yaratır:



▪ Gülme çizgileri (Nasolabial çizgiler)
▪ Sigara çizgileri (Perioral çizgiler)
▪ Dudak kenarlarındaki çizgiler (Marionette çizgiler)
▪ Yara izleri
▪ Dudaklarda
▪ Yanaklarda
▪ Elmacık kemiklerinde
▪ Göz altlarında

Bu uygulamada, insan vücudunun kabul edeceği nitelikteki dolgu maddeleri, cilde enjekte edilir. Tabii bunu yapacak doktorun, dolgu yapılacak noktaları- çizgileri- çukurları, bir sanatçı hassasiyeti ve öngörüsü ile tasarlaması gerekir. Dolgu işine salt teknik veya tıbbi bir işlem gibi bakılamaz. Deneyimin yanı sıra, estetik öngörü ve zevke bağlı olarak, tüm dolgular ve dolgulu yüzler, uygulamayı yapan doktorun imzasını belirgin şekilde taşır.

İlk dolgu uygulamaları 19. yüzyılda başlamıştır. Daha o zamanlar, vücudun diğer bölgelerinden alınan yağlar, yüzdeki çökük bölgelere enjekte edilmiştir. Bu teknik hala kullanılmaktadır. 20.Yüzyılın başlarında parafin dolgular moda olmuştur. Bunlar 20 yıl kadar sonra kullanımdan kaldırılmıştır. 1940’ larda silikon dolgu maddeleri imal edilmiştir. Ancak silikonun bazı mahsurları olduğu görülmüştür. Yanlış noktaya enjekte edildiğinde, bölgede sabit kalmayıp başka yerlere gittiği anlaşılınca, silikon dolgular gözden düşmüştür.

DOLGULARI SADECE DERMATOLOGLAR VEYA PLASTİK CERRAHLAR YAPABİLİR

Uygulamayı yapacak kişinin bu konuda tecrübeli bir dermatolog veya plastik cerrah olması gereklidir. Estetik görüşü olmayan, yüz ve yaşlanma anatomisini bilmeyen bir estetisyenin, başarılı dolgular yapması imkansızdır.

Bilgi ve deneyimi yetersiz olan bir teknisyen, dolgu enjeksiyonları için en isabetli noktayı belirleyemez. Yanlış uygulanan dolgular ise gereksiz şişkinlikler olarak kalabilir. Dolgular bazen de gereğinden daha derine yapılır. Bu da hiçbir işe yaramaz, çünkü verilen malzeme vücut tarafından hemen emilir. Her şey bir yana, hiçbir teknik hata yapılmasa bile dolguların estetik ve artistik sonuçları ustalık gerektirir.

DOLGU MADDELERİ

Günümüzde farklı avantajları olan çok çeşitli dolgu maddeleri üretilmektedir. Bunlar genel olarak; Doğal kollajenler, kollajen türevleri, sentetik maddeler, ameliyat dikiş ipliklerinde kullanılan Vicryl, Hyalünorik asit veya hastanın kendi vücudundan alınan yağlar olarak özetlenebilir.

Dolgu maddelerinde aranan temel özellikler;
▪ Uzun süre kalıcı olabilmesi
▪ Yüzün doğal ifadesini koruması
▪ Vücut ile uyumlu olması ve
▪ Allerjiye neden olmamasıdır.

Dr. Yasemin F. Amato

"Güzel Ol Bugün Yarın ve Daima" Adlı kitabımdan bir bölümdür.

NOT:
Bu yazıdan yararlanmak istiyorsanız lütfen Dr. Yasemin F. Amato'ya ait olduğunu belirtiniz ve kaynak gösteriniz.

Hiç yorum yok: