25 Temmuz 2007 Çarşamba

Lazer veya Foto epilasyon mu yaptırsak?

Kıllarımıza karşı sanki utanılacak bir kusurumuz, bizden başkasında olmayan, saklanacak bir “sır” gibi davranırız. Tıraş olmadan resmi bir yere gitmek saygısızlık sayılır, bacaklarımızda kıllar uzamışsa etek, şort hele mayo giymemiz ne mümkün!

Hele yazın, kıllar hiç çekilmiyor..



Size şaşırtıcı gelecek ama;

Kadın ve erkek ayrımı olmaksızın, her birimiz, vücudumuzda 5 milyon kıl kökü ile dünyaya geliriz. Bunların bir milyonu saçlı deride, 4 milyonu vücudumuzda bulunur. Ne var ki bunların çoğu görünmeyecek kadar incedir. İnce ve renksiz olanlara, ayva tüyü (düve) denir. Cımbızla, ağdayla, kalıcı epilasyonla kurtulmaya çalıştığımız, bizi durmadan uğraştıran kalın tüyler “terminal “ tüylerdir. Vücudumuzdaki ve yüzümüzdeki kıl köklerinin her birinden terminal tüyler çıksaydı, hepimiz en iyimser tahminle peluş bebeklere benzerdik!

Geçici epilasyon:

Kılları en kestirme yoldan göz önünden uzaklaştırmak için birçok yöntem kullanılır; Ustura, jilet, elektrikli tıraş makineleri, kremler, cımbız, iplik, ağda ve sir çeşitleri gibi. Bunların tümü ”geçici epilasyon” yöntemleridir.

Kalıcı epilasyon:
Kalıcı epilasyon, kılları kökleriyle birlikte yok eden bir tedavidir. Başarılı bir epilasyonla yok edilen kıllar, bir daha geri dönmemek üzere yaşamınızdan silinir, gider!

Hali hazırda üç tip epilasyon tekniği kullanılıyor;
İğneli epilasyon veya elektrikli epilasyon kıl köküne elektrik akımı tatbik edilmesidir. 1995 Yılına gelinceye kadar, kalıcı epilasyonun tarifi, bu teknikle özdeşleşmiştir. Ancak bu tarihten itibaren, “IPL- Foto” ve ”Lazer” cihazları, epilasyonun da hizmetine girdi..

Hangi yöntem?

Hangi tekniğin daha iyi olacağını soracak olursanız;

• İğneli epilasyon kıllara birer birer uygulanır.
• Lazer bölgesel olarak tatbik edilir.
• Foto epilasyon cihazlarının cilde temas ettiği alan ise genellikle Lazerlerden daha geniştir. Yani daha hızlı epilasyon anlamına gelir..

Öte yandan Foto epilasyon cihazları ile, genelde sorun sayılan esmer ciltlerde hatta sarı veya gri tüylerde bile Lazerden daha iyi sonuçlar alınır.

Epilasyon süresi:

Kalıcı epilasyon için kesin bir süre vermek kolay değildir. Çünkü aktif dönemde olmayan kıllar bu tedaviden etkilenmezler, bütün emekler boşa gider. Bu nedenle onların harekete geçmesini beklemek gerekir. Epilasyon uygulayan kişinin elinde tüylerin hangi dönemde olduğunu gösteren sihirli bir ayna veya tahlil yöntemi yoktur. Epilasyon görünen tüm tüylere uygulanmak zorundadır. Pasif dönemde olan tüyler ileride yeniden aktif döneme geçecek “ben gene geldim, benimle başa çıkmak zordur” diyecektir. Öte yandan seans aralıklarının da çok iyi ayarlanması gerekir.

Işıklı epilasyon ve güneş:
Işıklı epilasyon yapılmadan önce ve yapıldıktan sonra, 15’er gün süre ile direkt güneş ışığı veya solaryumdan kaçınmak gerekir. Bu süre içinde güneşe çıkılması zorunlu ise, epilasyon ertelenir. Koyulaşan ten rengi ışığı daha fazla çeker ve istenmeyen tepkiler ortaya çıkabilir.Yakın zamanda güneş görmüş ciltlerde yapılan ışıklı epilasyon, ciltte kızarıklık ve sulanmaya neden olabilir. Işıklı epilasyondan sonra güneş ışınlarına maruz kalmak ise lekelenmelere yol açabilir.

Kalıcı epilasyon hassas bir işlemdir:


Kalıcı epilasyon kozmetik nedenlerle talep edilse de, esasında tam anlamıyla tıbbi bir işlemdir. Bir insanda aşırı kıllanma görüldüğü zaman, nedenlerinin titizlikle araştırılması gerekir. Sağlık durumu ve bünyesinin özellikleri ayrıntılı olarak belirlenir, kıllanma nedenleri araştırılır. Bazı özel durumlarda, kalıcı epilasyon yapılmaz veya ertelenir. Hormonal bir sorun teşhis edilirse, epilasyon ile beraber hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Öte yandan hem kadınlarda hem de erkeklerde bulunan erkeklik hormonu ilaçlarla dengelenirse, epilasyondan daha hızlı ve etkili sonuçlar alınabilir.

Kalıcı epilasyon yapılması sakıncalı olan durumlar:

 Kalbinde pil olan kişilere ,
 Bağışıklık sisteminde sorun olan kişilere,
 Ağır şeker hastalarına epilasyon yapılması sakıncalıdır.
 Ateşli bir hastalık geçiriliyorsa, epilasyon ertelenir.
 Dudakta uçuk olduğunda, bıyık epilasyonu yapılmaz.
 Aktif akneli bölgelere elektrikli epilasyon uygulanmaz.
 Tüylü benlerin epilasyonu tartışma konusudur.
 Yukarıdaki koşullara ilaveten, kısa bir süre önce güneş ışınlarına maruz kalmış kişilere, Lazer veya Foto epilasyon yapılmaz

Kalıcı epilasyon, ancak çok iyi eğitim görmüş deneyimli estetisyenler tarafından yapılabilir. Uygulamayı yapan estetisyenin; tüylerin karakterini, anatomisini ve fizyolojisini ayrıca kullandığı tekniği çok iyi bilmesi gerekir. Elektrikli epilasyonda seçilecek iğne kalınlığı, işlem derinliği, verilecek akım miktarı ve süresi çok önemlidir. Işıklı epilasyonda da (Lazer ve Foto) kıl derinliği, ışık şiddetinin ayarlanması, cildin kalınlığı, nemi, kılın rengi dikkate alınmalıdır.

Yani kalıcı epilasyon sizi biraz uğraştırır ama sonra hayat boyu rahat ettirir. Ancak size çok seçici olmanızı tavsiye etmek zorundayım. Sizinle ilgilenecek uzmanı da, uygulamayı yapacak teknisyeni de, kullanılacak tekniği de iyice araştırın.

Dr. Yasemin F. Amato

NOT: Bu yazıdan yararlanmak istiyorsanız lütfen Dr. Yasemin F. Amato'ya ait olduğunu belirtiniz ve kaynak gösteriniz.

1 yorum:

Seli dedi ki...

slm ben Bulgaristandan yazıyorum 7 ay öncesi bi lazer epilasyon tedavisi gecirdim fakat hiç bi faydasını görmedim tam aksine kıllar daha da kalınlaşmaya başladı bunun nedeni ne olabilir? Lütfen bi cvp yazın