26 Ocak 2008 Cumartesi

Solaryum..

Yapay Güneş Etkisi

 Solaryum zararlı mı diye sorarsanız buna, “ Evet” demek gerekir.
 Ama Solaryumdan yararlanılabilir.

Önemli olan, ölçülü olmayı bilmektir . Ayrıca insan plajda saatleri unutup kendini kaybedebilir ama solaryum salonlarında hiç olmazsa, süresi sınırlıdır ve uzmanların denetimi altındadır. Bu bir avantaj sayılabilir.

Bol güneşli bir ülkede yaşamamıza rağmen, solaryumu çok seviyoruz. Eskiden düğün merasimlerinin bir parçası hamam ve keselenme ile cildi ağartmak olurdu. Şimdilerde gelinler, düğün öncesinde esmerleşmek için solaryuma giriyorlar. Güneşten yana görünmek istemesem de, hakkını vermek gerekirse, beyaz gelinlikler hafifçe bronzlaşmış tenlerde rüya gibi duruyor.

Solaryum salonları, bütün dünyada tam kapasite ile hizmet verirken bir yandan da, solaryumun zararlı olup olmadığı sorgulanıyor. Bu bir ölçü meselesidir. Ölçülü olarak yapılan hiçbir şeyin zararı olmaz. Bir kentte meyhane, bar ve diğer içkili yerlerin sayısı arttığı zaman, bununla orantılı olarak, sirozlu hasta sayısının çoğalacağını söylemek, abartılı olur. O zaman; motorlu taşıtlar, arabalar, elektrik enerjisi başta olmak üzere, yaşamı kolaylaştıran, keyifli hale getiren her şeyi yasaklamak gerekir. Çünkü son tahlilde hepsi tehlikelidir. Bu açıdan bakıldığında, modern güzelliğin bir olanağı olarak ve bazı cilt hastalıklarının tedavisi için, solaryum merkezlerinin korunmasında, hiçbir sakınca yoktur. Önemli olan, solaryumdan yararlanırken cildi korumanın yollarını öğrenmektir. Ayrıca insan plajda saatleri unutup kendini kaybedebilir ama ciddi solaryum salonlarında, uzmanların denetimi altındadır ve süresi daima sınırlıdır.

Solaryum nedir?

Bir güzellik merkezine gidip solaryum talep ediyorsunuz, uygun bulurlarsa soyunup, kremler sürdürüp, uzanıyorsunuz. Gel keyfim gel! Suni bir güneş banyosu yapıyorsunuz ve birkaç seans sonra güzel bir renge sahip oluyorsunuz. Peki bu nasıl oluyor? Solaryum cildi nasıl bronzlaştırıyor? Sanırım bunu merak etmişsinizdir.

Solaryum cihazları saf UVA ışını verirler. Bu tür cihazlar esasında sivilce, sedef gibi bazı deri hastalıklarını tedavi etmek için kullanılır. Bazı solaryum üreticileri, UVB ışınımı üretmediği için, solaryumun cilde zarar vermediğini, iddia ederler. Ne yazık ki bu doğru değildir.

Solaryum da mı zararlı?
UVA ışınları gözle görülür bir yanık yaratmaz. Ama uzun vadede, cildin erken yaşlanmasına sebep olur. Esasında UVA ışınları, cildin içine UVB ışınlarından daha fazla nüfuz eder. UVA alt deriye (dermis) kadar ulaşarak, cildin esnekliğini ve sıkılığını sağlayan kollajen ve elastin dokularına zarar verir.

Solaryum seansları sonunda hiç kimsenin başına yanık, kızarıklık, su toplaması gibi şeyler gelmez . Ama aşırıya kaçarsanız, kırışıklıkların oluşmasına engel olamazsınız. Ayrıca kılcal damar çatlamaları, kırışma, köseleleşme gibi hasarlar meydana gelebilir. Cilt kanseri olasılığı da devam etmektedir.

SOLARYUM HERKEZ İÇİN DEĞİLDİR
UV ışınları bazı insan tipleri ve bünyeler için kesinlikle sakıncalıdır

1. UV ışınlarının hassas ve çok açık renkli ciltlere uygulanması tavsiye edilmez. Çünkü bu tür ciltler, daha önce anlattığımız nedenlerden dolayı, çok duyarlıdır ve hemen yanarlar. Zaten bu tip ciltlerin renk değiştirmesi hem çok geç olur hem de rengi hemen açılır. Doğrusu bu ciltler, ne güneşte ne de solaryumda bronzlaşamazlar.

2. UV ışınları bazı insanlarda; şiddetli kaşıntı, mide bulantısı veya baş ağrısına yol açar. Ayrıca, sürekli baş ağrısı ya da migrenden şikayeti olanlara, UV ışınları uygulanmaz.

3. Sedef hastalığı ve akne hariç , cilt bozuklukları olan kişilere, özellikle egzema, deri iltihabı olanlara ayrıca cildinde sık sık yaralar çıkan hastalara, UV ışınları verilemez.

4. Bazı ilaçlar cildin güneşe karşı hassasiyetini arttırır. Özellikle doğum kontrol ilaçları, hormonlar, sakinleştiriciler, antibiyotikler veya zayıflama ilaçları gibi. Bunlar, fotosensitivite (ışığa karşı duyarlılık) denilen bir çeşit ışık alerjisine sebep olurlar. Prospektüsünde fotosensitivite uyarısı olan ilaçları kullananlar, solaryuma alınmamalıdır.

5. Hamile kadınlar, kalp rahatsızlıkları olanlar, şeker hastaları, düşük veya yüksek tansiyonu olanlar da UV açısından yasaklı gruba girerler.

6. Makyaj ve parfüm temizlenmeden solaryuma girilmez . Bazen makyaj ve parfüm ışığın etkisini arttırır ve ciltte leke bırakabilir.

Dr. Yasemin F. AMATO

NOT: Bu yazıdan yararlanmak istiyorsanız lütfen Dr. Yasemin F. Amato'ya ait olduğunu belirtiniz ve kaynak gösteriniz.

Hiç yorum yok: