25 Kasım 2008 Salı

Leke yapan ilaçlara dikkat!

Dün ve önceki gün, kliniğime gelen birkaç hastanın şikayeti aynıydı. Yüzlerinde, dekolte ve omuzlarında aniden kahverengi lekeler oluştuğunu anlattılar. Sırtlarına baktım, orada da lekeler vardı. Birinin bacaklarında, diğer ikisinin ellerinde lekeler vardı. Henüz 30-35 yaşlarında olan bu genç kadınlar adına çok üzüldüm. Yaşam tarzlarını, beslenme alışkanlıklarını ve hangi ilaçları kullandıklarını sorguladığımda, hepsinin de doğum kontrol ilacı almakta olduklarını öğrendim.

İLAÇLAR
Gerçek şu ki, doğum kontrol ilaçları başta olmak üzere, bazı ilaçlar güneşe karşı hassasiyetimizi daha da arttırırlar. “Işığa karşı aşırı duyarlılık” adı verilen bu tepki, cildin güneşe aşırı reaksiyon göstermesidir. Hasta aniden ortaya çıkan kızarıklık, döküntü, kabarcıklar, su toplama ve şişme gibi şikâyetlerle soluğu doktorda alır. Bütün bunlar, sanıldığından daha yaygındır..

IŞIK ALERJİSİ (FOTO ALLERJİ):

Foto alerjik reaksiyonların en yaygın nedeni ilaçlar, krem ve losyonlardaki kimyevi maddelerdir. UV ışınları bu maddelerin yapısını değiştirir ve cildin alerjik tepkiler göstermesine yol açar. Bilindiği kadarı ile ışığa karşı hassasiyete yol açabilen, 150’den fazla ilaç çeşidi vardır. Üstelik bunların çoğu eczanelerde reçetesiz satılan ilaçlardır.

* Hamilelik süreci ve doğum kontrol ilaçları cildi güneşe karşı aşırı hassas hale getirir. Hamilelik lekelerinin nedeni bu duyarlılıktır.

* Antidepresanlar, antihistaminikler, hemen hemen tüm hormon ilaçları, Retin-A, antidiyabetik ilaçlar, yüksek tansiyon ve kalp ritmi ilaçları, kanser tedavisi ilaçları, idrar söktürücüler, tetrasiklin ailesinden antibiyotikler, sulfonamidler, suni tatlandırıcılar ve lokal antiseptik mehlemler v.b.

* Foto reaktiv ajanlar bazı antibakteriyel sabunlarda, kozmetiklerde, cilt rengi açıcı kremlerde, deodorantlarda, saç kremlerinde, losyonlarda, şampuanlarda, deterjanlar ve traş losyonlarında sıklıkla karşımıza çıkarlar.

* Bitkilerin de hepsi masum değildir. Örneğin; incir, bergamut, sandal ağacı, ve özellikle içinde süte benzer bir öz bulunan otlar gibi. Maydanoz, molla limonu, kereviz, havuç ve hardal ışığa karşı tepkimizi arttırırlar. Bazı yatıştırıcı bitkisel ilaçlarda bulunan sarı kantaron çiçeği en iyi bilinen foto reaktiv maddelerden birisidir.



* Parfümler genel olarak cildimizin güneşe karşı hassasiyetini arttırırlar. Boyun ve göğüste lekeleri olan bayanları incelediğimizde, bunların birçoğunun parfüm sürerek güneşe çıkmış olduklarını görürüz. Özellikle bergamotlu parfümler, sandal ağacı, lavanta veya agaç kavunu yağlarından yazın uzak durmak gerekir. Kışın da görünür yerlerinize sürerseniz güneşten korunmanız gerekir.

Dr. Yasemin F. Amato

NOT: Bu yazıdan yararlanmak istiyorsanız lütfen Dr. Yasemin F. Amato'ya ait olduğunu belirtiniz ve kaynak gösteriniz.

Hiç yorum yok: